När matte blir en lek

Lek med bollar och räkna matte

Barn älskar att leka, och om man gör om matematikundervisningen bara lite grand så kan det faktiskt bli något som barn tycker om även när de blir äldre. Att sitta med en mattebok och räkna ut vad 17+4 blir är faktiskt ganska enformigt. Men jag har kommit på en sak som gör att matte blir spännande och ett äventyr. Jag skaffade ett bollhav för barn som jag ställde i klassrummet och istället för att fråga hur mycket 17 + 4 blev så bad jag dem att kolla hur många bollar de fick om de hämtade 17 röda och 4 gröna bollar. Barnen rusade till bollhavet för att samla in de bollar jag bett om och både jag och ungarna hade jätteroligt under tiden. Det bästa av allt med ett bollhav är att man kan leka i det utan att räkna också, så på rasterna är det fritt fram att hoppa i. 

Andra sätt att väcka lusten

Det finns gott om olika sätt att väcka matematiklusten hos barn. Jag har berättat tidigare om flera olika sätt och här kommer ett par till: 

  • Tävlingar - Barn gillar att tävla och vinna, det är ett faktum och inget vi ska försöka få bort. Ha en tävling då och då där de kan vinna en penna, ett suddi eller något annat. 
  • Fokusera på barnen - Det låter kanske självklart, men vad jag menar är att man tar saker ur deras vardag och räknar. Hur många babblare finns det till exempel? Och hur många blir de om det kommer fler? 

Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna! 

30 Sep 2019