Vill du plugga till elektriker?

Är det så att du skulle vilja jobba som elektriker i Helsingborg? Då är det bra att redan då du ska plugga på gymnasiet välja rätt linje. Det du då ska gå är gymnasieprogrammet El- och energi. Du som kommer på senare i livet att du vill studera en elektrikerutbildning kan gå en vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.

Det spelar ingen roll vad för slags elektriker du önskar att bli. Alla olika inriktningar har samma grundutbildning. Sedan kan du välja om du vill satsa på att bli installationselektriker, serviceelektriker eller industrielektriker.

Ett bra yrke

Det är inte fel att bli elektriker då det är ett yrke som öppnar upp många vägar för dig. Det finns olika typer utav elektrikerutbildningar vilket innebär att du kan variera dina arbetsdagar. Du som vill jobba som en installationselektriker, du kommer bland annat att jobba med att dra ledningar i olika typer av fastigheter samt jobba med ombyggnationer och renoveringar. 

Du som vill satsa på att bli serviceelektriker, du kommer att jobba med saker som att felsöka, reparera och bygga om elektriska anläggningar.

För industrielektrikern så innebär jobbet bland annat elinstallation inom nybyggnation eller renoveringar. Din arbetsgivare kan då vara elinstallatörer, byggföretag, fastighetsägare eller kanske större industrier.

Starta eget

Som elektriker kan du även starta egen elfirma om du känner att du vill vara din egen chef. Du kan då även ha egna anställda om du känner för det.

11 Jan 2022