10 fascinerande fakta om kända matematiker

När du tänker på matematiker, kanske du föreställer dig att de lever tråkiga liv med uträkningar, men du har fel. Här är några konstiga och föga kända fakta från tio kända matematikers liv. Du kan hitta många av deras berättelser i vår serie Mathematical Lives.

1. När Blaise Pascal (1623-1662) var ett år gammal blev han dödssjuk i ett tillstånd som kallas "tombé en chartre", vilket betyder att hans kropp höll på att försvinna som om han hölls i en fängelsehåla. Det lokala skvallret hävdade att en häxa hade förbannat honom, och när hans föräldrar frågade ut den anklagade kvinnan i hopp om att lösa ryktena, erkände hon faktiskt att hon gjorde det. Antagligen involverade Pascals botemedel en ritual som krävde specialplockade örter och offer av en katt.

2. Pierre de Fermat (1607-1665) var inte en professionell matematiker eller vetenskapsman. Han var advokat och tjänsteman i sin lokala regering som bara höll på med matematik som hobby. Trots det banade breven han skrev till intellektuella över hela Europa vägen för ett antal stora upptäckter, och hans teorem och gissningar har utmanat både amatörer och proffs i århundraden. Hans berömda "Last Theorem" har rekordet för de mest felaktiga bevis som någonsin publicerats. Det bevisades inte korrekt förrän 1994.

3. Girolamo Cardano (1501-1576) var son till en man som en gång hade hjälpt Leonardo da Vinci med sin geometri. Cardano växte upp till en skicklig läkare som var känd över hela Europa, med kungar, drottningar och högkyrkliga tjänstemän som lämnade erbjudanden för hans tjänster. Men han var också en spelberoende som slösade bort det mesta av sina pengar, och han skrev böcker om astrologi som fick honom i problem med den katolska kyrkan. Hans egen son överlämnade honom till den romerska inkvisitionen i utbyte mot ett jobb som torterare och bödel.

4. Florence Nightingale (1820-1910) är känd som uppfinnaren av det moderna sjuksköterskeyrket, men hon var också en social reformator och en pionjär inom användningen av statistik. Och hon gjorde det mesta av det arbetet från sin säng, där hon under större delen av tjugofem år var instängd av en kronisk sjukdom som hon hade drabbats av på Krimkrigets slagfält. Hennes artiklar som argumenterade för reformer i Brittiska Indien var så detaljerade att en indisk tidning av misstag trodde att hon hade besökt deras stad. I själva verket hade hon sällan lämnat sitt eget hem.

5. När David Blackwell (1919-2010) första gången besökte det rassegregerade New Orleans på 1940-talet, var han intensivt nyfiken på skyltarna han hittade på en stadsbuss som markerade separata sittplatser för "vita" och "färgade" passagerare – så nyfiken, faktiskt att när han klev av bussen tog han med sig en av skyltarna. Han fortsatte med att bli den första afroamerikanska medlemmen av National Academy of Sciences och är idag fortfarande dess enda afroamerikanska matematiker.

6. John von Neumann (född János Neumann, 1903-1957) var den typ av elev som hans klasskamrater måste ha hatat. Ibland kom han till skolan och erkände att han inte läste sina uppgifter, men han skulle då ändå klara sig bättre än de flesta i klassen i dagens diskussion. Under två år gick han på college samtidigt i Budapest och Berlin, och dök upp i Budapest först när det var dags för ett prov, som han klarade lätt.

7. Idag är Charles Babbage (1791-1871) känd som en pionjär inom datoråldern. På sin egen tid var han dock mer känd för att ha arrangerat stora fester. Alla som var någon bland London-intellektuella ville ha en inbjudan till Babbages sammankomster på lördagskvällen. Bland attraktionerna i hans hem var "Silver Lady", en automat i form av en kvinna som Babbage klädde i olika kläder varje vecka för att underhålla sina kvinnliga gäster.

8. Ada Lovelace (född Augusta Ada Byron, 1815-1852) var barn till en kändis, som Jaden och Willow Smith eller Miley Cyrus idag. Hennes far var George Gordon, Lord Byron, en poet känd för skandalöst beteende lika mycket som poesi. Lovelace kände honom aldrig, eftersom skam och skuld tvingade Byron att lämna England när hon bara var en månad gammal. Liksom barn till kändisar idag växte Lovelace upp under pressens intensiva blick, som älskade att mata rykten till en skvallerhungrig allmänhet. En anledning till att hon började med matematik var för att det gav henne den mentala disciplin hon behövde för att undvika egna skandaler.

9. Benoit Mandelbrot (1924-2010) upptäckte sin unika matematiska talang när han var på flykt från nazisterna under andra världskriget. Som judiska tonåringar i det ockuperade Frankrike gick han och hans bror genom ett nätverk av trygga hus, antog falska identiteter och levde olika liv. Under en tid poserade Mandlebrot som elev på en internatskola i Lyon, och när han gick i en matematiklektion som han inte borde ha kunnat förstå, insåg han att han kunde ombilda komplexa algebraproblem som geometriproblem, vilket han sedan visste hur man skulle lösa.

10. Edward Lorenz (1917-2008) var en av de första forskarna som hade exklusiv användning av en dator istället för att behöva dela tid på en stor stordator. Royal-McBee LGP-30, köpt av MIT, kallades en "bordsdator" - inte för att den kunde placeras på ett skrivbord utan för att den var storleken på ett skrivbord. Det vägde också 800 pund och lät som ett litet flygplan som flög lågt ovanför. Dess minne var ungefär lika stort som en modern nyckelbricka, men det räckte för Lorenz att göra upptäckten vi idag känner som "Fjärilseffekten."

10 May 2023