Så får du ditt barn att städa rummet

Även om det är så att du har städhjälp av städfirma hemma, så är det bra att låta barnen städa sina egna rum. Det är bra att lära dem redan i en tidig ålder detta med att hålla ordning och att de kan städa undan efter sig, utan gnäll. 

Om du börjar tidigt med städrutinerna i ditt barns liv finns det goda chanser för att ditt barn kommer att städa upp automatiskt efter sin lek. Men, för att locka dem till att städa, så finns det en del knep att ta till. En del väljer att ge veckopeng baserat på att barnen städar, men det kan vara svårt ändå att motivera dem. Här nedan får du några knep att ta till.

Bästa tipsen – så får du ditt barn att städa rummet!

  • Musik – Sätt på musik som piggar upp stämningen.
  • Rutiner – Med rutiner redan från allra första början lär sig ditt barn att städa upp efter att han/hon lekt.
  • Gör en rolig städkarta som visar var ditt barn ska börja städa någonstans så får städrutinerna en rolig början.Äggklockan – För veckostädningen kan äggklockan eller timern vara rolig att sätta på.
  • För de minsta – Barn tycker om att göra som mamma/pappa gör, ge ditt barn en våtservett så kan han eller hon också vara med och städa.
  • Bestäm en städdag – När barnen börjat skolan kan ni börja med att ha en städdag i veckan, välj en vardagkväll så kan ni göra roligare saker tillsammans på helgen.
12 Nov 2021