Ett ämne att hata och älska

De flesta av oss har en relation till matematik och matematikundervisning och vi delas upp i två läger: vi som älskar matematik och vi som hatar matematik. Matematisk kompetens, får man ofta höra, är nära relaterat till intelligens, men den uppfattningen saboterar självkänslan för många. Det finns en hel del högst intelligenta människor som aldrig fick uppleva att de var bra på matematik i skolan och i de flesta fall har det haft betydligt mer att göra med undervisningen än med personen i fråga.

Inte svårt med de rätta verktygen

Matematik är så logiskt som något kan bli vilket betyder att det är mycket inlärningsbart så länge man får de verktyg som man kan använda sig av och där skiljer sig individer väldigt åt. Matematikundervisningen har genom historien varit väldigt enkelriktad, fantasilös och styv vilket har gjort att många barn och ungdomar som försökt lära sig, men inte fått plats i de stela ramarna, upplevt att matte inte är något för dem - att de inte har någon fallenhet för ämnet.

Ett reflekterande förhållningssätt

Vad som måste göras inom matematikundervisningen är att applicera ett reflekterande förhållningssätt till lektionerna. Man kan börja med att erbjuda variationer i sätt att tänka och inte fastna vid att något måste räknas ut på ett visst, standardiserat vis. Man bör också låta eleverna få syn på allt som de faktiskt KAN istället för att alltid ha fokus på sådant de ännu inte lyckats lära sig.

Hela den här bloggen ägnar vi åt matematikens underbara värld!

10 fascinerande fakta om kända matematiker

10 May 2023

När du tänker på matematiker, kanske du föreställer dig att de lever tråkiga liv med uträkningar, men du har fel. Här är några konstiga och föga kända fakta från tio kända matematikers liv. Du kan hitta många av deras berättelser i vår serie Mathematical Lives.

1. När Blaise Pascal (1623-1662) var ett år gammal blev han dödssjuk i ett tillstånd som kallas "tombé en chartre", vilket betyder att hans kropp höll på att försvinna som om han hölls i en fängelsehåla. Det lokala skvallret hävdade att en häxa hade förbannat honom, och när hans föräldrar frågade ut den anklagade kvinnan i hopp om att lösa ryktena, erkände hon faktiskt att hon gjorde det. Antagligen involverade Pascals botemedel en ritual som krävde specialplockade örter och offer av en katt.

2. Pierre de Fermat (1607-1665) var inte en professionell matematiker eller vetenskapsman. Han var advokat och tjänsteman i sin lokala regering som bara höll på med matematik som hobby. Trots det banade breven han skrev till intellektuella över hela Europa vägen för ett antal stora upptäckter, och hans teorem och gissningar har utmanat både amatörer och proffs i århundraden. Hans berömda "Last Theorem" har rekordet för de mest felaktiga bevis som någonsin publicerats. Det bevisades inte korrekt förrän 1994.

3. Girolamo Cardano (1501-1576) var son till en man som en gång hade hjälpt Leonardo da Vinci med sin geometri. Cardano växte upp till en skicklig läkare som var känd över hela Europa, med kungar, drottningar och högkyrkliga tjänstemän som lämnade erbjudanden för hans tjänster. Men han var också en spelberoende som slösade bort det mesta av sina pengar, och han skrev böcker om astrologi som fick honom i problem med den katolska kyrkan. Hans egen son överlämnade honom till den romerska inkvisitionen i utbyte mot ett jobb som torterare och bödel.

4. Florence Nightingale (1820-1910) är känd som uppfinnaren av det moderna sjuksköterskeyrket, men hon var också en social reformator och en pionjär inom användningen av statistik. Och hon gjorde det mesta av det arbetet från sin säng, där hon under större delen av tjugofem år var instängd av en kronisk sjukdom som hon hade drabbats av på Krimkrigets slagfält. Hennes artiklar som argumenterade för reformer i Brittiska Indien var så detaljerade att en indisk tidning av misstag trodde att hon hade besökt deras stad. I själva verket hade hon sällan lämnat sitt eget hem.

5. När David Blackwell (1919-2010) första gången besökte det rassegregerade New Orleans på 1940-talet, var han intensivt nyfiken på skyltarna han hittade på en stadsbuss som markerade separata sittplatser för "vita" och "färgade" passagerare – så nyfiken, faktiskt att när han klev av bussen tog han med sig en av skyltarna. Han fortsatte med att bli den första afroamerikanska medlemmen av National Academy of Sciences och är idag fortfarande dess enda afroamerikanska matematiker.

6. John von Neumann (född János Neumann, 1903-1957) var den typ av elev som hans klasskamrater måste ha hatat. Ibland kom han till skolan och erkände att han inte läste sina uppgifter, men han skulle då ändå klara sig bättre än de flesta i klassen i dagens diskussion. Under två år gick han på college samtidigt i Budapest och Berlin, och dök upp i Budapest först när det var dags för ett prov, som han klarade lätt.

7. Idag är Charles Babbage (1791-1871) känd som en pionjär inom datoråldern. På sin egen tid var han dock mer känd för att ha arrangerat stora fester. Alla som var någon bland London-intellektuella ville ha en inbjudan till Babbages sammankomster på lördagskvällen. Bland attraktionerna i hans hem var "Silver Lady", en automat i form av en kvinna som Babbage klädde i olika kläder varje vecka för att underhålla sina kvinnliga gäster.

8. Ada Lovelace (född Augusta Ada Byron, 1815-1852) var barn till en kändis, som Jaden och Willow Smith eller Miley Cyrus idag. Hennes far var George Gordon, Lord Byron, en poet känd för skandalöst beteende lika mycket som poesi. Lovelace kände honom aldrig, eftersom skam och skuld tvingade Byron att lämna England när hon bara var en månad gammal. Liksom barn till kändisar idag växte Lovelace upp under pressens intensiva blick, som älskade att mata rykten till en skvallerhungrig allmänhet. En anledning till att hon började med matematik var för att det gav henne den mentala disciplin hon behövde för att undvika egna skandaler.

9. Benoit Mandelbrot (1924-2010) upptäckte sin unika matematiska talang när han var på flykt från nazisterna under andra världskriget. Som judiska tonåringar i det ockuperade Frankrike gick han och hans bror genom ett nätverk av trygga hus, antog falska identiteter och levde olika liv. Under en tid poserade Mandlebrot som elev på en internatskola i Lyon, och när han gick i en matematiklektion som han inte borde ha kunnat förstå, insåg han att han kunde ombilda komplexa algebraproblem som geometriproblem, vilket han sedan visste hur man skulle lösa.

10. Edward Lorenz (1917-2008) var en av de första forskarna som hade exklusiv användning av en dator istället för att behöva dela tid på en stor stordator. Royal-McBee LGP-30, köpt av MIT, kallades en "bordsdator" - inte för att den kunde placeras på ett skrivbord utan för att den var storleken på ett skrivbord. Det vägde också 800 pund och lät som ett litet flygplan som flög lågt ovanför. Dess minne var ungefär lika stort som en modern nyckelbricka, men det räckte för Lorenz att göra upptäckten vi idag känner som "Fjärilseffekten."

Att lära sig matematik

20 Mar 2023

Matematik är något man börjar med redan i grundskolan. Dock är det ett ämne som för vissa är rätt så svårt att lära sig och undersökningar har visat att ämnet är det som ger mest ångest i skolan. Det kan vara bra att i ett tidigt skede ge mer stöd åt de barn som har de extra svårt med detta ämne.

När barn börjar skolan och det är dags för matte, så har alla väldigt olika erfarenheter av matematik. En del kan räkna upp till 20, medan andra inte ens  knäckt "räknandekoden". Forskning och beprövad erfarenhet visar att elever i den senare gruppen riskerar att få svårigheter med matematik resten av sin skoltid. Lika viktigt som bra skolmöbler, som de som finns på Cadiform, är det att det är rätt nivå på matematiken.

Ge elever rätt stöd

Barn som går i lågstadiet har rätt till stöd. Om du jobbar som lärare så finns det även en garanti för tidiga stödinsatser som ett stöd för dig. Det finns material från Skolverket att använda så som Bedömningsstöd i taluppfattning, som ska underlätta för dig att kunna bedöma elevernas matematiska tänkande. Sedan kan du i samråd med personal med specialpedagogisk kompetens planera och genomföra insatser för de elever som är i behov av stöd.

Vilka individuella anpassningar som ska göras måste utgå från varje enskild elevs behov. Det är viktigt att fånga upp de som har behov av stöd och hjälp så att de får det. 

Så blir du bra på matte

2 May 2022

Matematik är ett ämne som en del kan ha det väldigt lätt för, medan andra kan ha det riktigt svårt. Dock är det så att alla kan bli bättre på det, det med hjälp av rätt strategier. I klippet möter du en kille som alltid haft det svårt med just matte, men som får hjälp av en lärare som ger honom utmaningar och tipsar om strategier som gör det enklare att ta ta kontroll över sitt eget lärande

Funderar du på om det är dags att byta fönster?

23 Apr 2022

Kanske det är så att du funderar på om det är läge att byta dina fönster. Du ska då fråga dig varför du ska byta. Är det så att dina fönster är gamla, slitna och dragiga? Eller är det för att du sett att grannen bytt sina? Eller är det en säljare som sagt att du borde göra det?

Ibland är det inte ett måste att byta alla fönster, utan det kan räcka att du reparerar delar av dem. Så det är bra att kolla upp det, före du väljer att byta fönster Västerås

Bra saker att tänka på om du ska byta fönster

Om det ändå är så att du vill byta fönster, så finns det par saker du bör tänka på. Bland annat bör du se till att välja material samt utförande på fönstren så att de passar just ditt hus. Du bör även se till att välja fönster som har ett lågt U-värde. Ju lägre U-värde desto bättre isolering, men också större risk för kondens på utsidan av fönstret under vissa perioder av året.

Fundera även på tillbehör och extra tillval som du kan behöva göra. Det kan vara att du vill ha fönster med inbyggt solskydd eller med spaltventiler.

När du sedan ska köpa fönster, skriv en kravlista och jämför denna mot vad olika leverantörer av fönster erbjuder. Fundera även på om du ska installera dem själv eller få hjälp med det av en montör.

Vill du plugga till elektriker?

11 Jan 2022

Är det så att du skulle vilja jobba som elektriker i Helsingborg? Då är det bra att redan då du ska plugga på gymnasiet välja rätt linje. Det du då ska gå är gymnasieprogrammet El- och energi. Du som kommer på senare i livet att du vill studera en elektrikerutbildning kan gå en vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.

Det spelar ingen roll vad för slags elektriker du önskar att bli. Alla olika inriktningar har samma grundutbildning. Sedan kan du välja om du vill satsa på att bli installationselektriker, serviceelektriker eller industrielektriker.

Ett bra yrke

Det är inte fel att bli elektriker då det är ett yrke som öppnar upp många vägar för dig. Det finns olika typer utav elektrikerutbildningar vilket innebär att du kan variera dina arbetsdagar. Du som vill jobba som en installationselektriker, du kommer bland annat att jobba med att dra ledningar i olika typer av fastigheter samt jobba med ombyggnationer och renoveringar. 

Du som vill satsa på att bli serviceelektriker, du kommer att jobba med saker som att felsöka, reparera och bygga om elektriska anläggningar.

För industrielektrikern så innebär jobbet bland annat elinstallation inom nybyggnation eller renoveringar. Din arbetsgivare kan då vara elinstallatörer, byggföretag, fastighetsägare eller kanske större industrier.

Starta eget

Som elektriker kan du även starta egen elfirma om du känner att du vill vara din egen chef. Du kan då även ha egna anställda om du känner för det.

Har du behov av proteinpulver?

13 Dec 2021

Proteinpulver, det finns det ju en hel del varianter av. Men hur vet man om man har behov av det och hur vet man vilket proteinpulver som är bäst? För att hitta bästa proteinpulvret, så kan du kika på FitnessFrank.se. Proteinpulver är ju en form av kosttillskott och för att veta om du har behov av det, så fundera på hur dina matvanor ser ut idag. Äter du kanske redan mycket livsmedel som har högt proteininnehåll? Det är ju ofta ägg, kyckling och annat som har mycket protein i sig. Sedan, hur tränar du? För är du en person som inte tränar alls, så har du oftast inte behov av att få i dig extra protein.

Proteinpulver är bra för den som tränar mycket

Det finns olika sorters proteinpulver att välja mellan, så som vassleprotein, kaseinprotein, veganskt protein med mera. Pulver är enkelt, då det går göra shakes med det. Den som tränar mycket och vill bygga upp muskler, den har oftast ett större behov av mer protein än vardagsmotionären eller den som inte tränar alls. För att bygga muskler så behövs både protein och kolhydrater. Det är ju så att muskler i sig, de  består till en stor del av protein, så det ger många fördelar med att ha ett högt proteinintag. Dina mellanmål kan då med fördel bestå av proteinpulver, som till exempelvis en proteinrik smoothie, eller shakke, eller att strö pulver över gröten.

Så får du ditt barn att städa rummet

12 Nov 2021

Även om det är så att du har städhjälp av städfirma hemma, så är det bra att låta barnen städa sina egna rum. Det är bra att lära dem redan i en tidig ålder detta med att hålla ordning och att de kan städa undan efter sig, utan gnäll. 

Om du börjar tidigt med städrutinerna i ditt barns liv finns det goda chanser för att ditt barn kommer att städa upp automatiskt efter sin lek. Men, för att locka dem till att städa, så finns det en del knep att ta till. En del väljer att ge veckopeng baserat på att barnen städar, men det kan vara svårt ändå att motivera dem. Här nedan får du några knep att ta till.

Bästa tipsen – så får du ditt barn att städa rummet!

  • Musik – Sätt på musik som piggar upp stämningen.
  • Rutiner – Med rutiner redan från allra första början lär sig ditt barn att städa upp efter att han/hon lekt.
  • Gör en rolig städkarta som visar var ditt barn ska börja städa någonstans så får städrutinerna en rolig början.Äggklockan – För veckostädningen kan äggklockan eller timern vara rolig att sätta på.
  • För de minsta – Barn tycker om att göra som mamma/pappa gör, ge ditt barn en våtservett så kan han eller hon också vara med och städa.
  • Bestäm en städdag – När barnen börjat skolan kan ni börja med att ha en städdag i veckan, välj en vardagkväll så kan ni göra roligare saker tillsammans på helgen.

Hur viktigt är det med ett CV?

13 Sep 2021

Att ha ett CV, det är något som alltid varit bra, då man söker jobb. Dock är det ju så idag att man kan söka jobb och nätverka på helt andra sätt än vad man gjorde förr. Mycket tack vare nätet, sociala medier med mera. Det ser så klart ut i olika branscher. En del yrken innebär att det är traditionell rekrytering som via skillu.se, medan det inom andar yrken är jätteviktigt med bra kontakter. 

Idag är det inte ovanligt att en del företag har så kallade auditions istället, som är att alla sökanden får presentera sig för en jury. Andra sätt att rekrytera på är via seminarium, mingel eller via sociala media. 

Bra alternativ till CV

För den som är ganska ny på arbetsmarknaden och inte kunnat bygga upp ett cv på samma sätt som den som jobbat på olika ställen så kan alternativa rekryteringsmetoder vara riktigt bra. Dock kan ett CV vara bra att ha det med, då det inte bara innehåller tidigare jobb, utan även studier. Så har du inget idag, så se till att skriva ett. På nätet finns det bra tips samt även mallar för hur du ska göra.

Se även till att lägga krut på personliga brevet. Ett sådant ska oftast skickas med då du ansöker om ett jobb. Se till att du alltid skriver ett helt nytt för varje ansökan du gör, skicka inte med samma till alla!

Hur mycket kan man spara ihop till sitt barn på 18 år?

1 Sep 2021

För att ge ditt barn en bra start i livet, så kan det vara en god idé att så tidigt som möjligt börja spara pengar till ditt barn. Ser du dessutom till att investera dessa pengar på rätt sätt, så kan summan bli riktigt stort den dagen ditt barn är 18 och kan få tillgång till dem. Dock kan det vara bra att vänta tills ditt barn fyllt 20, eftersom det är oftast då de är så pass mogna att kunna hantera pengarna. Hur mycket du kan spara och investera, det beror ju så klart på din egen ekonomi. Sedan kan du välja att spara på olika sätt. Om du är intresserad av att läsa mer om fondsparande, så kan du göra det på crediwizz.se.

Investera i aktier och fonder

Om du väljer att investera i aktier och fonder, så kan även en liten summa växa sig stor. Man brukar räkna på att börsen ger i snitt en avkastning på 8 % per år. Det innebär att om du sparar 100 kr per år i 20 år till ditt barn, så kommer summan bli 59 310 kr. 

Man brukar säga att 300 kr per månad är en rimlig summa att spara. Gör du det via börsen, så ger det efter 20 år hela 177 923 kr. 

Ber du dessutom släkten att alltid ge pengar till sparandet, istället för vanliga paket, så kan summan bli ännu större!

Viktigt med lek

11 May 2021

Något som är viktigt att alla barn får göra, det är att leka. Det är helt avgörande för deras utveckling. Genom att leka kan barn komma underfund med världen på ett bra sätt och göra den så att säga begriplig. Lek blir barnets språk innan de kan tala. Genom leken kan även vi vuxna förstå barns tankar och känslor. Genom lek lär sig barn även detta med socialt samspel samt att de utvecklar sin intellektuelitet. De utvecklar även det motoriska genom att hopps, springa, klättra och så vidare. Ta gärna med barnen till en vattenlekplats, läs mer här om sådana. 

Lek på olika sätt

Barn kan börja leka redan som små. Det med anpassade leksaker. Det är viktigt att låta barnen själva styra sin lek. Det är inte måste att bara leka med leksaker. Saker i grytskåpet eller ute i skogen kan även det leda till roliga lekar. Sen när de börjar bli äldre, ta med dem ut till lekplatser med mera. Att leka ute är bra för dem. De får frisk luft. Det är bra att så länge det är möjligt att begränsa skärmtiden framför tv eller dator eller surfplatta. Allt för många barn fastnar med att bara vilja spela hela dagarna. Om de nu ska spela, se till att ta fram pedagogiska spel där de lär sig något av det. Samt som sagt, begränsa deras tid för spel och tittande på film och annat. 

Barngrind eller inte?

11 Apr 2021

Trappor är spännande för små barn! För oss vuxna kan det bli lite för spännande ibland och för att skydda våra allra minsta så kan det vara en bra idé att fundera på en barngrind. Det finns ganska många olika att välja mellan, och man kan till och med bygga en själv om man är lite händig. Vill du köpa en färdig så kan du hitta många bra hos bastitest24.se där de jämför dem med varandra. Finns det skäl att inte ha en barngrind? Ja, vissa föräldrar vill istället göra trappan till en naturlig del i barnets liv. Det kräver visserligen att man är nära barnet hela tiden så han eller hon inte går på egna äventyr. Att lära barn att gå i trappor är viktigt, oavsett om du väljer att använda en grind eller inte. 

Saker att tänka på vid montering

Barn är starkare än man tror och det gäller att grinden sitter fast ordentligt. Är det trä där den ska monteras så använd långa träskruvar och snåla inte med antalet skruvar! Är det en gipsvägg rekommenderas det att man använder expanderskruv, eller "Molly-skruv" som de kallas. Betongväggar kräver borrning och pluggar för att sitta fast. 

Testa sedan grinden och var inte feg när du rycker i den. Ditt barn kommer att använda mycket kraft och våld i sina försök att komma förbi grinden och om du inte lyckas när du tar i ordentligt så kommer inte heller ditt barn att lyckas. 

Har du testat en abakus?

16 Dec 2019

Ett räknehjälpmedel, det är abakus. Det kallas även för kulram. Det är ett gammalt räkneredskap som har en platta eller en ram med stavar eller trådar. På dem kan kulor skjutas fram och bort. Abakusen användes redan under antiken, samt i flera utomeuropeiska kulturer. Än idag så används olika kulramar med mera i Japan och Kina till exempel. 

 

När matte blir en lek

30 Sep 2019

Lek med bollar och räkna matte

Barn älskar att leka, och om man gör om matematikundervisningen bara lite grand så kan det faktiskt bli något som barn tycker om även när de blir äldre. Att sitta med en mattebok och räkna ut vad 17+4 blir är faktiskt ganska enformigt. Men jag har kommit på en sak som gör att matte blir spännande och ett äventyr. Jag skaffade ett bollhav för barn som jag ställde i klassrummet och istället för att fråga hur mycket 17 + 4 blev så bad jag dem att kolla hur många bollar de fick om de hämtade 17 röda och 4 gröna bollar. Barnen rusade till bollhavet för att samla in de bollar jag bett om och både jag och ungarna hade jätteroligt under tiden. Det bästa av allt med ett bollhav är att man kan leka i det utan att räkna också, så på rasterna är det fritt fram att hoppa i. 

Andra sätt att väcka lusten

Det finns gott om olika sätt att väcka matematiklusten hos barn. Jag har berättat tidigare om flera olika sätt och här kommer ett par till: 

  • Tävlingar - Barn gillar att tävla och vinna, det är ett faktum och inget vi ska försöka få bort. Ha en tävling då och då där de kan vinna en penna, ett suddi eller något annat. 
  • Fokusera på barnen - Det låter kanske självklart, men vad jag menar är att man tar saker ur deras vardag och räknar. Hur många babblare finns det till exempel? Och hur många blir de om det kommer fler? 

Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna! 

Addition

25 Aug 2019

Många barn lär sig lättare genom att man kombinerar färg och siffror. Det blir ett tydligare mönster än om man bara använder den grå blyertspennan mot det vita pappret. Sedan är repetition viktigt, men inte till uttråkningens rand. Undervisning av specifika moment bör ske i cykler och upprepas flera gånger.

Kollegan ska ta mammaledigt

13 Mar 2019

Jag har en kvinnlig kollega, som snart kommer gå på mammaledighet. Hon och hennes man har i många år kämpat för att bli gravida och det är något hon har varit mycket öppen med här på jobbet. Att bli gravid är ju inte lika lätt som en matematisk formel, i alla fall inte för alla! Hon har jobbat hela tiden under sin graviditet och hennes mage har blivit större och större. Ändå har hon hela tiden haft superfina kläder på sig. Hon berättade det att hon köper gravidkläder på Love Milk, som är en webbutik på nätet. De har tydligen både mammakläder och amningskläder.

Bra det blir fler elever

Ju fler som blir gravida, desto fler barn får vi till skolan, som elever när de kommer upp i den åldern. Det är ju bra, kanske nåt av dem blir ett mattegeni. Matte är ju ett ämne som man antingen gillar, eller hatar så att säga. Men jag försöker få alla barn intresserade av att lära sig matte. Det är i det som det ligger tror jag. Kan man räkna, då gillar man det!

Ni som ska få barn

Om det även är så att någon av er som läser är gravida, så sa min kollega att jag ska skriva och rekommendera Love Milk. Det är bra kläder, bekväma, snygga och bra priser på dem med. Så nu vet ni det, vart ni kan köpa fina mammakläder!

← Äldre inlägg