Ett ämne att hata och älska

De flesta av oss har en relation till matematik och matematikundervisning och vi delas upp i två läger: vi som älskar matematik och vi som hatar matematik. Matematisk kompetens, får man ofta höra, är nära relaterat till intelligens, men den uppfattningen saboterar självkänslan för många. Det finns en hel del högst intelligenta människor som aldrig fick uppleva att de var bra på matematik i skolan och i de flesta fall har det haft betydligt mer att göra med undervisningen än med personen i fråga.

Inte svårt med de rätta verktygen

Matematik är så logiskt som något kan bli vilket betyder att det är mycket inlärningsbart så länge man får de verktyg som man kan använda sig av och där skiljer sig individer väldigt åt. Matematikundervisningen har genom historien varit väldigt enkelriktad, fantasilös och styv vilket har gjort att många barn och ungdomar som försökt lära sig, men inte fått plats i de stela ramarna, upplevt att matte inte är något för dem - att de inte har någon fallenhet för ämnet.

Ett reflekterande förhållningssätt

Vad som måste göras inom matematikundervisningen är att applicera ett reflekterande förhållningssätt till lektionerna. Man kan börja med att erbjuda variationer i sätt att tänka och inte fastna vid att något måste räknas ut på ett visst, standardiserat vis. Man bör också låta eleverna få syn på allt som de faktiskt KAN istället för att alltid ha fokus på sådant de ännu inte lyckats lära sig.

Hela den här bloggen ägnar vi åt matematikens underbara värld!

Gör det roligt

19 sep 2018

Subtraktion är ofta svårare för det lilla barnet än addition, av någon anledning. Vad man bör göra för att fånga uppmärksamheten hos de barn som upplever matematiken som ett svårt ämne är att göra det roligt. Färg är effektivt, men även röster, sång och lek. Det är inte så svårt om man själv bara lyckas se utanför boxen en aning. Bara ett sånt här videoklipp kan hjälpa många!

Bra att röra på sig också

14 sep 2018

Även om hjärngympa i form av matematik är riktigt bra att utföra, så är det inte heller fel att röra på hela kroppen, då och då. I skolan är det alltid lektioner med detta, gympa ni vet. När man inte längre går i skolan så är man själv ansvarig för att se till att man kommer ut och rör på sig. Det är inte så viktigt vad man väljer att göra utan det viktiga är ATT man gör. Jag försöker röra på mig så gott det går, äta rätt och ta tillskott. Jag har hittat bra tillskott från ett företag som dessutom ägnar sig åt välgörenhet. Läs mer om det på fitline-valgorenhet.se. Detta företag har olika sorters tillskott, varav ett av dem är för dem som sportar, läs mer om sport-serien på deras sida.

Börja röra på dig

Är du liksom jag, inte längre en elev i skolan, så är det som sagt bra att börja röra på sig på egen hand. Det finns ju en massa saker man kan göra. Allt från att gå på gymmet till att ta promenader. Det går att spela fotboll, dansa, gympa och mycket mer. Det är inte fel att välja en sak som man känner att man tycker är kul att göra. Då är chansen större att man fortsätter med det och inte bara lägger av och blir en soffpotatis. Så hitta det du tycker är roligt att göra!

Addition

13 sep 2018

Många barn lär sig lättare genom att man kombinerar färg och siffror. Det blir ett tydligare mönster än om man bara använder den grå blyertspennan mot det vita pappret. Sedan är repetition viktigt, men inte till uttråkningens rand. Undervisning av specifika moment bör ske i cykler och upprepas flera gånger.

Matematik är bra att kunna när du ska deklarera

5 sep 2018

Matematik har man nytta av i livet på en mängd olika sätt. En av gångerna det kan vara bra att kunna räkna, är när man ska deklarera. En deklaration Stockholm för privatpersoner är oftast enkla, då det är mycket som är färdiguträknat, men ska man göra avdrag, tillägg med mera så gäller det att veta vilka siffror som ska vart om man så säger och hur man ska räkna samman det. Deklarera det är något som både privatpersoner och företag ska göra, men det går till på lite olika sätt.

Företag tar ofta hjälp

De som har företag och ska göra en deklaration i Stockholm kan oftast vända sig till en redovisningsbyrå för att få hjälp med det. Då finns det duktiga revisorer där, som kan sin matematik, samt att de kan alla lagar och regler kring deklarationer. Företag måste bland annat rapportera till Skatteverket med mera och då kan det vara skönt att låta proffsen sköta jobbet.

Jobba på redovisningsbyrå

Du som har en fallenhet för matematik och tycker om siffror, du kan satsa på en karriär inom redovisning och bokföring. Det underlättar mycket att vara bra på just matte när man vill jobba inom detta yrke. Är det något du vill syssla med när du blir äldre så finns det många vägar att gå, från att du väljer rätt linje på gymnasiet till att du sedan kan plugga vidare på högskolan eller på universitetet.

Multiplikation

1 sep 2018

Näst efter addition och subtraktion är multiplikationstabellen det absolut viktigaste man har att lära sig i matten i grunskolan. Om man inte kan multiplikationstabellen som ett flytande vatten blir all vidare matematikstudier mycket svåra. Det spelar mindre roll hur man lär sig den, bara man gör det. Om de traditionella metoderna inte fungerar så testa att lära dig den som en sång, med rim eller med andra associationer. För vissa är det viktigaste att få en logisk genomgång, som i klippet här.

Vad ska du bli när du blir stor?

15 aug 2018

När man är liten och går i skolan så har man ofta en mängd tankar om vad man vill bli när man blir stor. Själv ville jag bli astronaut eller lastbilschaufför, men det landade i att jag blev mattelärare. Många gånger hinner man ändra sig, det har ju med intressen att göra. Sedan är det ju så att när man blir äldre så kanske man tittar på vilket jobb som ger bra i lön. Om man vill bli hanterverkare kan man titta på http://www.hantverkarlöner.se för att se vad de kan få.

Gör det du gillar

Även om det så klart är viktigt att få en lön man känner sig nöjd med så är det även bra att jobba med något man gillar att göra. Om man jobbar på ett jobb man vantrivs med är risken annars stor att man inte kommer orka med det. Så när du ska välja utbildning när du är äldre så se till vad du gillar att göra i första hand och inte vad ett visst jobb kan ge i lön. 

Satsa på en generell utbildning

På gymnasiet kan man ta en så kallad generell utbildning så kan man senare, när det är dags för hägskola välja en mer inriktad utbildning. Då är det även kanske så att man vet vad man vill göra med livet och vad man känner att man faktiskt vill jobba med.

Dividera mera

13 aug 2018

Man ska inte ge sig. Som lärare ska man göra allt som står i ens kreativa makt för att hjälpa barn och ungdomar att förstå matematiken man undervisar i. Man har inte alltid miljön eller tiden som krävs, och det är ett stort ansvar, men man har accepterat det ansvaret när man valde att bli lärare. Man utbildar framtidens medborgare.

Division har många barn svårt med och då gäller det att tänka kreativt för det finns alltid en metod som går hem. Att bara arbeta efter en eller två styva metoder för inlärning av division är orättvist mot de som kanske hade lärt sig snabbt med den tredje eller fjärde metoden.

Liggande stolen till exempel? Har du använt den? Låt instruktionen ta tid och repetera, repetera, repetera!

Fönster i skolan går ofta sönder

13 jul 2018

Det finns en byggnad, vars fönster löper större risk än andras att gå sönder. Givetvis talar jag om skolan. I en skolbyggnad finns det för det första extremt många fönster, sedan extremt många barn. Många av dessa barn, de spelar olika bollekar på skolgården. Då är det inte konstigt att det titt som tätt pangas en ruta. Som tur är det ju bara att byta fönster och så är det bra med det. Just detta med att byta fönster, det behöver man kanske även göra på sitt eget hus hemma. 

Se över dina fönster hemma

Det finns ett par anledningar till att man måste utföra fönsterbyte hemma. Det är dels om det nu går sönder då, men det är inte jättevanligt att det bara går sönder. En annan anledning är att fönstret är gammalt och det är inte energisnålt, drar in kall luft med mera. Det kan även vara så att träet i fönsterkarmen är dåligt. En del fönster går att renovera, men det är inte fel att välja att byta alla sina fönster.

Ta hjälp eller göra själv?

Själv har jag tummen mitt i handen när det kommer till att göra händiga saker, så skulle jag själv byta fönster, så skulle det inte bli så bra. Jag skulle nog föredra att anlita en hantverkare, som vet hur man gör och kan göra det snabbt, lätt och effektivt. men ni som är händiga, ni kan nu byta era fönster på egen hand så klart!

Bra skåp i lärarrummet

14 maj 2018

Även om man som lärare tillbringar den mesta tiden med sina elever, i klassrummet, så har vi även ett lärarrum där vi alla kan dra oss tillbaka. Det är ett gemensamt utrymme för alla lärare, som fungerar lite som ett allt i allo rum, med omklädning, fika och att umgås med varandra. Vi har så klart även egna kontor, men i vårt lärarum, det är där vi har dels klädskåp, dels skåp med material. Nyligen bytte de ut till nya klädskåp här och det var välbehövligt. De som funnits tidigare, har säkert suttit uppe i 20 år eller mer. 

Viktigt kunna ha en plats för alla saker

Ett klädskåp för oss alla, alltså varsitt är rätt viktigt. Ett tag fick vi dela med varandra och det är väl inte det mest optimala. Det är inte fel att kunna ha ett helt skåp för sig själv, så att man kan lägga in även värdesaker om man vill. Nu tror jag inte andra lärare skulle ta dem, men ändå.

Skåp för alla elever

Även våra elever har varsitt skåp. Dessa är placerade ute i korridorerna. De har genom åren blivit bättre de med. För många år sedan, var det små, träskåp, där de knappt fick plats med mer än bara sina böcker. Nu har skolan satsat på större klädskåp i metall, så att även våra elever kan hänga av sig jackan och annat i sina skåp. Det är ju nästan ett måste att kunna få göra det. 

Bra sömn är viktigt även för en mattelärare

13 maj 2018

Ja, ska man vara riktigt noga så är bra sömn viktigt för alla! Punkt slut! Att göra skillnad mellan oss när det gäller ett sådant grundläggande behov är ju bara löjligt. Men i alla fall! Jag har en gammal säng, riktigt gammal. Det är en sån där som knirrar och knarrar så fort jag ens funderar på att röra mig i den och det skulle inte förvåna mig om den innehåller hästhår som kommer från början av 1900-talet! Hur mycket sömn får man i en sån säng tror ni? Inte mycket alls kan jag avslöja. Nej, jag har nog bestämt mig för att skaffa mig en sån där kontinentalsäng som är så skön enligt alla jag känner som har en. 

Jag har inte tid att åka till en affär

Eller jo, men jag väljer att prioritera andra saker. Åka till en möbelaffär är inget jag väljer i första hand och då är det en väldans tur att det finns en bra möbelaffär online. De heter Wegot och deras priser är verkligen konkurrenskraftiga. Kvaliteten på grejerna de säljer verkar vara bra också. Det räcker ju med att titta på vad de säljer, det är kända märken som har bra vitsord. Till skillnad från andra konkurrenter som man inte har en aning om var möblerna är tillverkade. Det får nog bli så att jag beställer en säng där på Wegot. Och be dem komma hem med den. Med lite tur kanske jag kan övertyga dem om att ta med min gamla och slänga den. 

Kul saker för stora och små

12 maj 2018

Även om vi anser och tycker att både skolan och matematik är det bästa som finns, så finns det ibland stunder man vill ha kul med grejer som inte har med detta och göra. Som tur är så finns det gott om prylar på nätet man kan köpa hem och ha skoj med. På Prylstaden.se till exempel finns det i stort sett något för alla. Det är inte bara en massa kul grejer på denna sajt, utan det finns så klart en mängd mer "seriösa" saker att köpa. Som övervakningskamera till exempel. Det är inte fel att ha hemma.

Ha kul med varandra

Oavsett om ni handlar prylar på prylstaden.se eller inte, se till att ni har skoj tillsammans både vuxna och barn. Det är viktigt att tillsammans göra saker man gillar. Det skapar ett bra band mellan er, som är nyttigt för er båda. Det behöver inte ens kosta pengar att göra saker tillsammans. Det kan räcka att ni spelar spel hemma, eller tar er till en lekpark och så vidare.

För er som vill kosta på er

Självklart kan man även göra en massa skoj saker som kostar pengar. Då är ju utbudet nästan obegränsat, eller ja, till det man har råd att lägga. Så se till att umgås så mycket nu kan med era barn, innan ni vet ordet av så har de växt upp och vill inte längre göra dessa saker med dig.

Hur mycket är en hektar egentligen?

5 maj 2018

När man befinner sig i ett klassrum och ska beskriva ytmått så kan det ibland bli lite knivigt. En kvadratmeter är ju ganska enkelt att visa på golvet eller på katedern men när man börja komma upp lite i storlek så är det inte fullt så enkelt. Vi hade kommit till ett stycke i matteboken där det handlade om en bonde som behövde mäta upp sina marker och genast fick jag en idé. Jag har ju en kompis som är lantbrukare! Jag kontaktade honom och frågade om vi fick låna en av hans ängar för lite praktisk matematik och det var inga problem. 

Varför inte använda lite modern teknik?

De fick börja med att åka ut till ängen, det är såpass nära att vi kunde cykla dit allihop. Sen fick de gissa hur stor ängen var, med utgångspunkt från vad de lärt sig i klassrummet. Jag fick svar både i kvadratmeter, tunnland och i hektar. Sen frågade jag dem hur man skulle få veta exakt. Genast började de prata om måttband och tumstockar. Då plockade jag fram min avståndsmätare! Du kan läsa mer om hur de funkar på avstandsmatare.nu där de beskriver olika modeller. Mina elever blev lite imponerade över att jag hade en sån och alla ville givetvis testa. De var väldigt duktiga och räknade så det stod härliga till. Resultatet? Ängen var ungefär ett tunnland (tunnland=4937 m²) och de som kom närmast rätt svar var en grupp tjejer. Men hur stor är då en hektar? Jo, 10 000 m²! 

Annan typ av undervisning

21 apr 2018

Även om vi helst ägnar oss åt matematik på denna blogg, så finns det en del saker som är viktiga att ta upp. Undervisning överhuvudtaget är något vi brinner för och att att gå en kurs eller två i att rädda liv, det är något vi rekommenderar alla. Det finns idag en hel del sådana kurser att gå, som tur är. Det borde egentligen vara obligatoriskt att få en sådan kurs i skolan kan jag tycka. Både en hlr kurs och en första hjälpen. Samma sak gäller det här med att kunna använda en hjärtstartare. Det är något både elever och lärare borde kunna. Man vet aldrig vem som drabbas och vem som måste vara den som försöker rädda personen i fråga. 

Hjärtstartare på skolan

På vår skola, där hänger det en hjärtstartare. Det jag har fått veta är att det gör det inte på alla skolor. Men det borde vara så! Lika väl som att man har brandvarnare, brandfiltar och brandsläckare utplacerade så borde man även ha en sådan. Vi har två stycken till och med. Då vår skola är stor, så finns det en på varje våning. Vi har även första hjälpen lådor lite varstans. Själv har jag gått flera olika kurser i att rädda liv och jag vet hur man använder en hjärtstartare, Jag brukar ibland ta upp detta med elever och försöka vidarebefodra mina kunskaper. Vem vet, en dag kanske de måste rädda just mitt liv?

Den som gräver ett hål åt andra - En praktisk övning i matematik

11 apr 2018

Matte är kul, något av det roligaste jag vet faktiskt och det beror mest på att man kan applicera det på väldigt mycket. Det är inte bara att sitta med en bok fylld med olika räkneuppgifter utan också en sak som man måste lära sig för att förstå vissa saker i vår omgivning. För en tid sedan så fick vi möjligheten att använda oss av praktisk matematik. Det hela började med att jag pratade om volymer och vikt. Som exempel tog jag vatten och berättade att en liter väger ett kilo och ställde sedan frågan ut i klassrummet hur mycket en kubik då väger. En elev räckte upp handen och frågade "Vad är en kubik?"

Eleverna fick uppdrag

Det var den bästa starten vi kunde få! Jag delade in alla elever i grupper och gav dem i uppdrag att först ta reda på hur mycket en kubik var och sen att varje grupp fick ett ämne de skulle ta reda på vad det vägde. En grupp fick vatten, en fick jord och en annan fick tyg. De hade sen fria händer att lösa uppgiften. Gruppen med vatten ringde vattenverket och de med jord valde att kontakta Ljungdahls Entreprenad, en firma som jobbar med schakt i Norrtälje, och den sista gruppen valde att ta hjälp av syslöjdsläraren. De som valde Ljungdahls fick extremt bra hjälp. De fick till och med en inbjudan att vara med och se på när de jobbade med schaktjobb för att få en bättre förståelse. Alla löste sina uppgifter bra och vi kommer nog att testa fler såna här övningar tror jag. 

Praktisk tillämpning

9 apr 2018

Varför har man matematik i skolan? Förutom de basala räknekunskaperna som sträcker sig upp till årskurs sex, där man får lära sig addition, subtraktion, multiplikation och division, samt ev. lite geometri och bråk, vad ska man ha resten av kunskaperna till? Särskilt idag när alla bär omkring på en räknemaskin i fickan. Nå, nog är det en vettig diskussion, men matematik är naturens eget språk - ett språk som inte någonsin blir föremål för språkförbittring och missförstånd. Många vidarestudier kräver också en djupare förståelse i matematik, men nog om det.

Moms, skatt, avdrag och fakturering

När man når lite mer avancerad matematisk tycker jag att man borde arbeta mer med praktisk tillämpning. Inte bara påhittade problem om Annas och Olles äpplen, utan om hur man räknar ut moms, skatt, avdrag och hur man utfärdar en faktura.

Jag har en systerdotter som nyligen startat eget företag och hon har skaffat en tjänst som går ut på att man kan sälja fakturor, för att hon tycker att det är för meckigt att hålla på med just fakturorna själv. Jag, som mattelärare, tycker förstås att det är lite synd, för det är sådan kunskap som hade gagnat så många människor att få lära sig i skolan. 

Det finns idag en blomstrande marknad för fakturaköp och medan jag tycker att många bokföringstjänster är välgrundade så tycker jag samtidigt att en hel del hade kunnat undvikas om ungdomar fått mer verklig, praktisk förankring i sin matematikundervisning.

← Äldre inlägg