Överalltmatematik

För mig har det blivit allt viktigare att koppla matematiken till verkligheten. Ja det låter en aning tillspetsat, men matematik kan inte enbart vara kopplat till skolan, ett klassrum eller ett grupprum. Matematiken finns var du än tittar - hemma, i badhuset, i ridhuset, på fotbollsplanen, i skolan, i affären, i pojk- och flickrummet, på motorvägen, på TV, i tidningen, på radio, på bio, på konserte, på cykelturen … ja precis överallt.

Därför tycker jag att ordet utematemtik eller utemattte är ett ord som känns lite… omodernt. För mig finns det inte innematte eller utematte, för mig finns matematiken överallt. Jag vill nog kalla det överalltmatematik.

Och att ha matematik ute har jag absolut inget emot – det är bara spännande, intressant och verklighetsanpassat.
// Marie

2 kommentarer till Överalltmatematik

 • andreas g.

  Hej,

  Jag vet inte på vilken nivå i skolan du undervisar i, men för mig som har studerat matematik en hel del, vill jag kommentera att din syn på matematik är banal och inte riktigt förenlig med var matematik egentligen är för något. Det är helt klart, att matematiken visserligen kan kopplas till verkligheten, och det görs det via andra vetenskaper som fysik, astronomi, datorteknik, biologi, ekonomi osv, men den kan i sig själv aldrig göras konkret, därför matematikens natur är abstrakt. I matematikens natur ligger en slags förståelse som överskrider naturens skiftande och till synes slumpmässiga sinnesintryck och gör den allmängiltig och beständig.

  Om du säger att matematik finns på en prislapp, har du visserligen rätt i och med att det står ett tal och talen kopplar du till matematik, men detta är ett banalt synsätt, därför att förståelsen och lärandet av matematik går mycket djupare än så.

  För mycket länge sedan under egyptiernas tid fanns en matematik som var strikt empirisk.
  De visste tex att pytagoras sats gällde för vissa specialfall som de hade observerat, men de sökte inte att hitta, bevisa och förstå den princip som ligger bakom pytagoras sats för alla rätvinkliga trianglar. Detta andra synsätt, dvs att göra den rätvinkliga triangeln abstrakt, och därmed förstå dess natur, det var pytagoras banbrytande upptäckt. Hela den euklidiska geometrin bygger på detta synsätt: att förstå naturen av en liksidig triangel, en cirkel, de inkonsummerabla storheternas natur, att förstå de principer som styr heltalen, det som kallades högre aritmetik, eller som idag är del av talteorin. Det var så den moderna matematiken skapades. Nu är det ju självfallet så att inte bara pytagoras sats, eller den euklidiska geometrin är det enda exemplet, utan hela matematikens domän spänns upp av matematiska principer – som är abstrakta.
  Men det måste poängteras att oavsett hur abstrakta dessa principer är, kan de användas för att förstå hur naturen fungerar eftersom den till stor del är lagenlig, dvs styrd av principer.

  /Andreas G

 • Hej,

  Här kommer ett hett tips till elever och ungdomar ute i Sverige!

  Jag arbetar på Mattecentrum, en ideell organisation vars huvudsyfte är att ge gratis matematikunderivsing/läxhjälp till barn och ungdomar. Just nu finns i i 10 olika städer (stockholm, Uppsala, Örebro, Västerås, Umeå, Luleå, Eskilstuna, Lund, Helsginborg, Göteborg) runt om i Sverige där vi regelbundet hjälper ca 1200 elever med matematiksvårigheter. Vi håller öppna räknestugor dit vem som helst är välkommen oavsett etnisitet, ålder, kön eller kunskapsnivå. vi är helt fria från religion och politik.
  På våra räknestugor verkar volontärer som alla är testade i belastingsregistrer. Dessa volontärer är bland annat studerande eller arbetande civilingenjörer med ett genuint intresse för matte och för att hjälp andra.

  http://www.mattecentrum.se

  Vi driver även en onlineverksamhet som främst är till för dem som inte har möjlighet att komma till våra räknestugor i städerna. Detta vertyg är helt gratis för alla. På matteboken.se finns en komplett matematikbok från A-E men roligare räkneexempel och övningar. vi har även spelat in över 350 videolektioner av bland annat nationella proven som har setts omkring 500.000 gånger. På matteboken kan du även testa dig själv i vår provsimulator som slumpar 10 frågor i vald matte kurs.

  http://www.matteboken.se

  Vi blir enormt tacksamma om ni vill nämna oss på er blogg samt föra vidare vårt budskap så att allt fler skolor, lärare och elever får reda på att vi finns och är gratis för alla!

  Tack på förhand!

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>