Ett ämne att hata och älska

De flesta av oss har en relation till matematik och matematikundervisning och vi delas upp i två läger: vi som älskar matematik och vi som hatar matematik. Matematisk kompetens, får man ofta höra, är nära relaterat till intelligens, men den uppfattningen saboterar självkänslan för många. Det finns en hel del högst intelligenta människor som aldrig fick uppleva att de var bra på matematik i skolan och i de flesta fall har det haft betydligt mer att göra med undervisningen än med personen i fråga.

Inte svårt med de rätta verktygen

Matematik är så logiskt som något kan bli vilket betyder att det är mycket inlärningsbart så länge man får de verktyg som man kan använda sig av och där skiljer sig individer väldigt åt. Matematikundervisningen har genom historien varit väldigt enkelriktad, fantasilös och styv vilket har gjort att många barn och ungdomar som försökt lära sig, men inte fått plats i de stela ramarna, upplevt att matte inte är något för dem - att de inte har någon fallenhet för ämnet.

Ett reflekterande förhållningssätt

Vad som måste göras inom matematikundervisningen är att applicera ett reflekterande förhållningssätt till lektionerna. Man kan börja med att erbjuda variationer i sätt att tänka och inte fastna vid att något måste räknas ut på ett visst, standardiserat vis. Man bör också låta eleverna få syn på allt som de faktiskt KAN istället för att alltid ha fokus på sådant de ännu inte lyckats lära sig.

Hela den här bloggen ägnar vi åt matematikens underbara värld!

Rätt sorts lärare betyder mycket

8 Mar 2018

Ofta kan man dela upp elever i två grupper, när det kommer till matematik. Det är de som tycker det är jättekul att räkna, och det är de som avskyr det. Ofta handlar det om hur en lärare lär ut och vad man har för kunskaper i ämnet. Om man förstår talen på rätt sätt, så blir det ju även kul att räkna. Jag minns när jag själv var yngre, matte-lektionerna var inte det roligaste jag visste, men det var för att jag inte förstod det. Det som var värst var när vi skulle ha multiplikation. Men så en dag, så hade vi en vikarielärare, då vår ordinarie lärare tog mammaledigt. Denna vikarie, hjälpte mig en massa och helt plötsligt var det som att knäcka en kod.

Matematik kan vara roligt!

Om läraren man har i matematik själv tycker om matte och även är bra på att lära ut det till elever så ökar chanserna att även de kommer att gilla matte. Just att inte gilla det är just som sagt oftast beroende på vad man har för kunskaper och om man förstår vad det är man gör. Dock är det ju även så att det finns lärare som är extremt duktiga på matte själva, men som inte har förmågan att lära ut det de kan. Det är ett lotteri det där, med vilken lärare man får och om man kommer ha en positiv syn, eller en negativ syn på matematiken.

 

Gör det roligt

6 Mar 2018

Subtraktion är ofta svårare för det lilla barnet än addition, av någon anledning. Vad man bör göra för att fånga uppmärksamheten hos de barn som upplever matematiken som ett svårt ämne är att göra det roligt. Färg är effektivt, men även röster, sång och lek. Det är inte så svårt om man själv bara lyckas se utanför boxen en aning. Bara ett sånt här videoklipp kan hjälpa många!

Rädda liv är något alla lärare bör kunna

1 Mar 2018

Det finns nog ingen lärare som någonsin skulle vilja rädda livet på en elev, men om det skulle behövas är det bra om man är förberedd på det värsta. Som mattelärare och NO-lärare så träffar jag dagligen över 400 elever på mina lektioner och i korridoren. Utöver alla ungdomarna som går på skolan så är vi också ett 60-tal lärare och ytterligare ett tjugotal övrig personal. Det betyder att vi är cirka 500 personer på plats varje dag. Skulle det då vara konstigt om någon av dem drabbas av ett hjärtstopp eller andningsstopp? Nej! Och därför väljer jag och mina kollegor att vara förberedda. 

Vi gick en kurs

Det är tur vår rektor tycker likadant, för han valde att vi skulle gå en utbildning. I den kursen som vi gick på under utvecklingsdagarna så fick vi lära oss hur man gör konstgjord andning, utför hjärtmassage och också hur man använder en maskin som kan få igång hjärtat om det har stannat. En defibrillator, eller hjärtstartare snarare. Den var mycket lättare att använda sig av än jag kunde trott och vem som helst kan faktiskt rädda liv med den om man bara kan lyssna på instruktioner. Efter kursen så pratade vi om våra erfarenheter och vad vi burit med oss från utbildningen och det slutade med att vi skaffade två såna maskiner som nu sitter uppsatta i skolan. Den ena i uppehålls rummet och den andra i matsalen. Då får vi ungefär lika långt till båda om någon får ett akut hjärtstopp mitt i skolan.  

Behöver man vara bra på matematik för att läsa juridik?

9 Feb 2018

Har du funderingar över att i framtiden läsa juridik? Du kan hitta info om juridik på nätet, samt även se vad du har för alternativ att läsa detta ämne. En del funderar ju givetvis på det här med behörigheter och vad som krävs för att läsa detta ämne. Det är många utbildningar idag som kräver just matte, i lite högre nivåer. Dock är det så att man behöver inte vara expert på matematik för att komma in på linjen eller för att klara av studierna. Juristprogrammet på högskolor/universitet i Sverige är en mycket populär utbildning och har oftast många sökande med höga betyg. Därför är det bra att ha ett högt snitt och höga betyg i alla ämnen. 

Behövs matematik när man jobbar med juridik?

Det är inte jättemycket matematik som man behöver göra om man jobbar som jurist eller advokat. Det kan dock vara bra att ha kunskaperna i det om du gör mycket bouppteckningar, eller jobbar med konkurser.

Inom juridikprogrammet så läser man en del saker som har med matte att göra och det är bland annat skatterätt, familjerätt och några andra kurser med lite matematiska inslag. Om du vill läsa till jurist, eller advokat, så är det alltså tillräckligt med grundläggaden nivå på dina kunskaper i matte. Men det är inte fel att lära sig lite extra. Det går även att läsa extra matte på högskolan eller universitetet om du vill.

Addition

8 Feb 2018

Många barn lär sig lättare genom att man kombinerar färg och siffror. Det blir ett tydligare mönster än om man bara använder den grå blyertspennan mot det vita pappret. Sedan är repetition viktigt, men inte till uttråkningens rand. Undervisning av specifika moment bör ske i cykler och upprepas flera gånger.